Choroba Hashimoto i niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy to choroba wynikająca z niedoboru hormonów tego gruczołu lub związana jest z ich niedostatecznym działaniem.

 

Choroba Hashimoto to przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, prowadzące do trwałego uszkodzenia gruczołu i jej niedoczynności. Jest to proces o podłożu autoimmunologicznym – układ odpornościowy wytwarzając przeciwciała, niszczy własne tkanki, w tym przypadku tarczycy. Przyczyna tego procesu nie jest znana – dużą rolę przypisuje się genetyce i stresowi.

 

Objawami niedoczynności tarczycy są osłabienie, nerwowość, spadek koncentracji, mała tolerancja na zimno oraz znaczny wzrost masy ciała i widoczne spowolnienie metabolizmu.

 

Osoba z niedoczynnością tarczycy będzie miała tendencję do tycia, a podejmowana aktywność fizyczna oraz zmiany w sposobie odżywiania mające na celu redukcję wagi będą przynosiły mizerne rezultaty. Takiej osobie towarzyszyć będzie ciągłe zmęczenie, brak energii oraz senność.

 

Hashimoto – jak się odżywiać?

 

W diecie chorego z  Hashimoto konieczne jest dostarczenie składników niezbędnych do wytwarzania wartościowych hormonów tarczycy. Taka osoba powinna jeść to, co pokrywa dobowe zapotrzebowanie na jod, selen, cynk, żelazo, witaminę D, C, E, B12 oraz kwasy omega-3.

Koniecznie trzeba uważać aby drastycznie nie obniżać kaloryczności i wartości odżywczej posiłków, gdyż takie działanie pogłębia tylko niedoczynność tarczycy. Należy jadać regularnie i koniecznie ograniczyć używki. Dieta u osób z niedoczynnością tarczycy koniecznie musi być pełnowartościowa.

 

Hashimoto – czego nie jeść?

 

Bardzo ważne jest aby nie jadać produktów wolotwórczych oraz składników immunizujących.

Co się za tymi hasłami kryje?

Otóż związki wolotwórcze to takie, które łączą się z jodem i uniemożliwiają wbudowanie go w cząsteczki hormonów, co powoduje że hormony tarczycy tracą swoje biologiczne działanie. Takie związki wstępują w kapuście, kalafiorze, brokule, jarmużu, brukselce, soi oraz gruszkach i truskawkach.

 

Składniki immunizujące z kolei mogą stymulować układ immunologiczny i nasilać produkcję przeciwciał. W związku z tym z diety u chorych z niedoczynnością tarczycy powinno się wyeliminować gluten i laktozę. Przy czym koniecznie należy skonsultować takie działanie ze specjalistą po to, aby nie doprowadzić do niedoborów odżywczych.

 

Hashimoto – jak się ruszać?

 

Przede wszystkim często i regularnie. Taka aktywność fizyczna to klucz do sukcesu czyli redukcji wagi i wzrostu metabolizmu. Należy jednak pamiętać o tym, że wysiłek powinien być umiarkowany ze względu na autoimmunologiczne podłoże choroby. Błędem będzie więc uczestniczenie w treningach o dużej/wysokiej intensywności powodujących nadmierne zmęczenie. Wskazane są zarówno ćwiczenia siłowe w różnej formie, jak również trening wydolnościowy czyli popularne kardio.

Podobnie jak w przypadku diety, schemat treningów powinien zostać ułożony przez specjalistę, tak aby wysiłek fizyczny był optymalny – ćwiczący powinien odczuwać zmęczenie ale nie wycieńczenie.

 

Jeśli jesteś zainteresowany, a nie wiesz jak ćwiczyć chętnie Ci pomogę – zapraszam do kontaktu!